فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 66، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/25
  • تعداد عناوین: 16
|
  • معصومه نامجو ابوسعیدی، مهین عسکری*، عماد یوسفی صفحات 563-574
    زمینه و هدف

    امروزه اختلالات مصرف مواد و عواقب وخیم آن با بسیاری از مشکلات جدی پزشکی و روان پزشکی رابطه دارند که در همین راستا پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی روان درمانی مثبت گرا و واقعیت درمانی بر آشفتگی شناختی و اضطراب بازگشت به مواد معتادان تحت درمان انجام شد انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل تمامی معتادان تحت درمان مراجعه کننده به کلینیک های تخصصی درمان سوءمصرف مواد شهر کرمان در سال 1399 بودند. از بین آن ها 45 نفر (24 مرد و 21 زن) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه، 15 نفر آزمایش اول، 15 نفر آزمایش دوم و 15 نفر در گروه کنترل، گمارده شدند. گروه آزمایش اول، مداخله روان درمانی مثبت گرا و گروه آزمایش دوم، واقعیت درمانی ویلیام گلاسر را -هر درمان- در 8 جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته 2 جلسه) به صورت گروهی، دریافت کردند؛ گروه گواه به مدت دو ماه در لیست انتظار جهت دریافت کارآمدترین مداخله قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های آشفتگی شناختی ماسون و همکاران (1994) و اضطراب بازگشت به مواد محقق ساخته، استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل کوواریانس و تعقیبی فیشر، استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که هر دو روش روان درمانی مثبت گرا و واقعیت درمانی بر کاهش آشفتگی شناختی و اضطراب بازگشت به مواد معتادان اثربخش می باشند؛ اما تفاوت معناداری بین اثربخشی این دو شیوه درمانی بر کاهش آشفتگی شناختی و اضطراب بازگشت به مواد معتادان وجود داشت (001/0<P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش می توان نتیجه گرفت که روان درمانی مثبت گرا اثربخش تر از واقعیت درمانی بر آشفتگی شناختی و اضطراب بازگشت به مواد معتادان تحت درمان، می باشد.

    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت گرا، واقعیت درمانی، آشفتگی شناختی، اضطراب، اعتیاد
  • زینب ایمانی کیا، فیروزه زنگنه مطلق*، محمدرضا بیات صفحات 575-589
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان داده است که بخش قابل توجهی از زوجینی که برای درمان آشفتگی های زناشویی خود به دنبال درمان می گردند، مشکلاتی در تنظیم هیجانات شان در بافت دیدگاه فهمی خود یا دیدگاه فهمی همسرشان را تجربه می کنند؛ بنابراین، هدف اصلی این پژوهش مطالعه مقایسه اثربخشی رویکرد آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد و رویکرد شناخت درمانی هیجان مدار بر میزان دیدگاه فهمی خود، دیدگاه فهمی همسر در زوجین متعارض مراجعه کننده به مراکز مشاوره دولتی بهزیستی شهر همدان بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از طرح آزمایشی تک موردی و از نوع آزمایش بالینی، استفاده شد. جامعه آماری شامل تمامی زوجین دارای تعارض زناشویی در تابستان 1397، مراجعه کننده به مرکز مشاوره دولتی بهزیستی شهرستان شهر همدان بودند که با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس، 2 زوج در هر گروه انتخاب شدند که در دو گروه آزمایش ویک گروه گواه جایگزین شدند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس دیدگاه فهمی خود گراتز و رومر(2004)، پرسشنامه دیدگاه فهمی همسر کریستنسن و سالاوی،(1984) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش معناداری بالینی استفاده شده است.

    یافته ها

    تحلیل یافته ها نشان دهنده اثربخشی بیشتر رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش دیدگاه فهمی خود، ترمیم دیدگاه فهمی در مقاسیه با شناخت درمانی هیجان مدار است. همچنین بین اثربخشی رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد و شناخت درمانی هیجان مدار بر دیدگاه فهمی همسر در زوجین متعارض شهر همدان تفاوت معناداری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش اثربخشی رویکرد آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر میزان دیدگاه فهمی خود، دیدگاه فهمی همسر در زوجین متعارض نسبت به رویکرد شناخت درمانی هیجان مدار بیشتر است.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد، شناخت درمانی هیجان مدار، دیدگاه فهمی خود، دیدگاه فهمی همسر
  • فاطمه دیناروند*، سعید بختیارپور، علیرضا حیدرئی صفحات 590-600
    زمینه و هدف

    تحقیقات اخیر تحت تاثیر شیوع اپیدمی کووید-19 قرار گفته است در این راستا پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش نشانه های اضطراب بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر شهرستان دزفول در زمان شیوع کووید-19 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر دزفول تشکیل می دادند. تعداد 30 نفر از جامعه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت کاملا تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل گمارده شدند. در هر سه گروه، اختلال اضطراب بیماران از طریق مقیاس 7 سوالی اضطراب فراگیر (GAD-7) مورد ارزیابی قرار گرفتند، گروه نخست، در 8 جلسه یک ساعته درمان شناختی - رفتاری دریافت کردند و گروه دوم، 8 جلسه یک ساعته و هفته ای یک جلسه تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند؛ اما گروه سوم آموزشی ندیدند. سپس مجددا در پس آزمون اضطراب هر سه گروه مورد ارزیابی قرار گرفت. با توجه به عدم رعایت مفروضه های تحلیل کواریانس داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه و نرم افزار SPSS نسخه 25 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد درمان های شناختی - رفتاری و پذیرش و تعهد توانستند نشانه های اضطراب فراگیر را نسبت به گروه کنترل کاهش دهند (01/0<p) ولی تفاوت اثربخشی درمان های مبتنی بر پذیرش و تعهد و شناختی _ رفتاری بر اختلال اضطراب فراگیر معنادار نبود (05/0<P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد هر دو رویکرد درمانی می تواند در جهت نشانه های اضطراب فراگیر اثرگذار باشند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اختلال اضطراب فراگیر، کووید-19
  • مراد باباخانی، مهدی نمازی زاده*، سید کاظم موسوی ساداتی، افخم دانشفر صفحات 601-609
    زمینه و هدف

    پژوهش ها در زمینه روان شناسی رشد نشان می دهدکه تجربه ورزش و بازی در دوران کودکی می تواند بر رشد اجتماعی و سلامت روانشناختی تاثیر مهم و همیشگی داشته باشد. بنابراین هدف از این تحقیق بررسی اثر بازی های حیاط پویا بر رشد اجتماعی و شایستگی بدنی ادراک شده در پسران 8 تا 12 ساله بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نوع شبه آزمایشی کاربردی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعه آماری تحقیق حاضر را تمامی دانش آموزان پسر  8 تا 12 ساله شهر کرمانشاه در سال تصیلی 99-1398 تشکیل دادند که از بین آنها تعداد 30 دانش آموزان به صورت در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 8 هفته در بازیهای حیاط پویا شرکت کردند. در پایان از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. داده ها با استفاده از مقیاس رشد اجتماعی واینلند (1953) و پرسشنامه خودتوصیفی بدنی مارش (1998)  جمع آوری و با استفاده از تحلیل کوواریانس در سطح معنی داری 05/0<p تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که بازی های حیاط پویا تاثیر مثبت و معنی داری بر رشد اجتماعی و شایستگی بدنی ادراک شده کودکان دارد (001/0<P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که بازی های حیاط پویا می تواند باعث افزایش رشد اجتماعی و شایستگی بدنی ادراک شده کودکان شود. بنابراین می توان از این بازیها برای بهبود سطح اجتماعی و شایستگی بدنی ادراک شده ، که نقش موثری را در سلامتی روانی کودکان دارند، استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، حیاط پویا، رشد اجتماعی، شایستگی ادراک شده بدنی
  • فرشته مباشری، غلامرضا ثناگوی محرر*، محمود شیرازی صفحات 610-619
    زمینه و هدف

    به دلیل بافت فرهنگی جامعه، آسیب هایی که زنان بعد از طلاق می بینند، بیشتر از مردان است هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی درمان عقلانی هیجانی الیس بر بهزیستی روان شناختی، تاب آوری زنان در آستانه طلاق شهر زاهدان می باشد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش کلیه زنان مراجعه کننده به دادگستری شهر زاهدان جهت دادخواست طلاق می باشند. نمونه آماری تحقیق 30 نفر بودند که به صورت در دسترس انتخاب و به به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. ابزارهای تحقیق پرسشنامه های بهزیستی روان شناختی ریف (1989)، تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) بود. از آزمون های کولموگروف- اسمیرونوف، ام باکس، لوین، تحلیل کوواریانس چند متغیره با استفاده از نرم افزار  SPSS نسخه 25 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان عقلانی هیجانی الیس بر مولفه های بهزیستی روان شناختی (پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، خودمختاری، تسلط بر محیط، زندگی هدفمند و رشد فردی) و تاب آوری (معنویت در افراد، مهار، تحمل عواطف منفی، اعتماد به غرایز شخصی، شایستگی) تاثیرگذار بوده است که بیشترین تغییرات بر مولفه شایستگی فردی و مولفه پذیرش خود بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که درمان عقلانی هیجانی الیس بر تمامی مولفه های بهزیستی روان شناختی و تاب آوری زنان در آستانه طلاق شهر زاهدان اثرگذار می باشد.

    کلیدواژگان: طلاق، بهزیستی روان شناختی، تاب آوری، درمان عقلانی هیجانی الیس
  • علیرضا فاضلی مهرآبادی، هادی بهرامی احسان*، جواد حاتمی، حسن عادلی، علی بیات صفحات 620-632
    زمینه و هدف

    آ کووید- 19 به عنوان عامل استرس زا  موجب اختلالات روانشناختی و مشکلات جسمانی متعددی در سراسر جهان شده است، اما برخی افراد علی رغم این مشکلات، رشد پس از ضربه را تجربه می کنند. هدف از پژوهش حاضر، تبیین سبک های مقابله ای رشد پس از ضربه بر اساس تجربیات بیماران مبتلا به کووید 19 است.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش کیفی و با روش تحلیل مضمون انجام شد. 25 شرکت کننده با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته و عمیق مورد مصاحبه قرار گرفتند. نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع داده ها مورد استفاده قرار گرفت. داده ها مطابق با فرآیند گام به گام تحلیل مضمون بروان و کلارک و با استفاده از  نرم افزار MAXQDA تحلیل شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها منجر به 96 کد اولیه، 31 مضمون پایه، 13 مضمون سازمان دهنده شد. مهمترین سبک های مقابله ای بیماران رشد یافته از کرونا عبارت بود از: «سبک ژرف اندیشانه»، «سبک نیاشی»، «سبک متوکلانه»، «سبک امیدوارانه»، «سبک الگوگیرانه»، «سبک نرمال سازی»، «سبک پذیرشی»، «سبک مساله مدار»، «سبک معنادهی»، «سبک تعویق آگاهانه»، «سبک برون ریزی هیجانی»، «سبک شوخ طبعانه»، و «سبک حمایت طلبانه». سرانجام، روایی و پایایی سبک های شناسایی شده با استفاده از روش لینکلن و گابا در ضمن چهار شاخص اعتمادپذیری، تاییدپذیری، اتکاپذیری و انتقال پذیری تایید شد.

    نتیجه گیری

    افراد رشد یافته از شبکه وسیعی از سبک های مقابله ای برای مقابله با استرس بیماری کووید-19 استفاده می کنند. نتایج این پژوهش می تواند به طراحی مقیاس سنجش، مداخلات آموزشی و درمانی سبک های مقابله ای تسهیل کننده رشد پس از ضربه در بیماران کووید-19،کمک قابل توجهی کند.

    کلیدواژگان: رشد پس از ضربه، سبک های مقابله ای، کووید-19، روش کیفی
  • فاطمه سلیمانی نامقی، حسن عبدالله زاده*، جوانشیر اسدی صفحات 633-646
    زمینه و هدف

    سرطان یکی از مسایل مهم بهداشتی درمانی جهان و کشور ما به ویژه در میان مردان محسوب می شود و معمولا با ناراحتی های چشمگیر بالینی و روان شناختی در استفاده مطلوب از راهبردهای مقابله ای همراه است از این رو؛ پژوهش حاضر با هدف تحلیل مدل ساختاری سلامت معنوی بر اساس اضطراب سلامت، فراهیجان مثبت، خودکارآمدی درد با میانجی گری منبع کنترل سلامت درونی در مردان مبتلا به سرطان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری است. جامعه آمار، متشکل از مردان 45 تا 65 سال مبتلا به سرطان های دستگاه گوارش ساکن در استان گلستان در سال 1400 بود. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی مورگان، 230 نفر برآورد شد. روش نمونه گیری به صورت در دسترس انجام شد. ابزار تحقیق به صورت پرسشنامه های پژوهش شامل اضطراب سلامت سالکوسکیس و واروویک (2002)، فراشناخت و فراهیجان بیرو مونته آ (2010)، خودکارامدی درد نیکولاس (1980)، سلامت معنوی دلمن و فری (2004)، منبع کنترل سلامت والستون و همکاران (1978)، بودند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها، از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری در محیط نرم افزار LISREL8.71 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که اضطراب سلامت به صورت منفی و فراهیجان مثبت و خودکارامدی به صورت مثبت و معنادار بر سلامت معنوی اثر دارند  (001/0 >P). منبع کنترل سلامت درونی اثر خودکارآمدی درد را بر سلامت معنوی به صورت مثبت و معناداری میانجی گری کرد (01/0 >P). منبع کنترل سلامت درونی بر اضطراب سلامت به صورت منفی و بر فراهیجان مثبت و خودکارآمدی درد به صورت مثبت و معناداری اثر دارد (005/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر از این فرض حمایت می کند که اضطراب سلامت، فراهیجان مثبت، خودکارآمدی درد، با سلامت معنوی رابطه داشته و از طریق میانجی گری منبع کنترل سلامت می توانند سلامت معنوی را تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، اضطراب سلامت، فراهیجان مثبت، خودکارامدی درد، منبع کنترل سلامت
  • احسان کرباسیان ورنامخواستی، علی نیک بخت*، اقبال زارعی صفحات 647-661
    زمینه و هدف

    شیوع کرونا ویروس، ناشناخته بودن و ابهامات شناختی این ویروس و نرخ مرگ و میر ناشی از آن، اضطراب بالایی را به افراد وارد می کند. هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل اضطراب کرونا بر اساس منبع کنترل، راهبردهای تنظیم هیجان، حمایت اجتماعی ادراک شده و اضطراب بیماری با تاکید بر نقش میانجی اجتناب شناختی-رفتاری در دانشجویان بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی و مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه پژوهش دانشجویان شهر اصفهان بودند که در بهار سال 1400 مشغول به تحصیل بودند. از جامعه مذکور، بر اساس فرمول کوکران، 250 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و مقیاس کنترل راتر (1966)، پرسشنامه تنظیم هیجان (2004)، پرسشنامه اضطراب سلامت (2002)، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده (1988)، پرسشنامه اجتناب (1994) و مقیاس اضطراب کرونا ویروس (1398) به صورت مجازی به آنان تحویل داده شد. تجزیه و تحلیل آماری به روش مدل سازی معادلات ساختاری کوواریانس محور با استفاده از نرم افزار Amos انجام شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از پژوهش نشان داد بین منبع کنترل و اضطراب بیماری با اضطراب کرونا در دانشجویان رابطه مستقیم وجود دارد و این دو متغیر، 64 درصد از واریانس اضطراب کرونا در دانشجویان را تبیین می کنند (05/0>p). همچنین نتایج نشان داد اجتناب شناختی-رفتاری در این روابط نقش میانجی را ایفا نمی کند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج لازم است جهت کاهش اضطراب کرونا در دانشجویان، اقداماتی جهت اصلاح منبع کنترل و کاهش اضطراب بیماری اعمال شود.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، منبع کنترل، راهبردهای تنظیم هیجان، حمایت اجتماعی ادراک شده، اضطراب بیماری، اجتناب شناختی-رفتاری
  • سیاوش خداپرست، حسن عبدی*، وحید بخشعلی پور، محمد بابایی بیغم لاهیجی صفحات 662-670
    زمینه و هدف

    خواب یکی از عناصر مهم در چرخه های شبانه روزی است که با بازسازی قوای جسمانی و روانی همراه می باشد و تاثیر فراوانی بر کیفیت زندگی دارد. فعالیت های ورزشی از جمله عوامل مداخله گر در بهبود کیفیت خواب و کیفیت زندگی است؛ از این رو، این مطالعه با هدف تاثیر تمرینات هوازی بر بهبود کیفیت ذهنی خواب و کیفیت زندگی سالمندان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع نیمه تجربی می باشد و آزمودنی های این مطالعه را 40 سالمند در سال 1399 تشکیل دادند. برای احصا اطلاعات از پرسشنامه دموگرافیک محقق ساخته و پرسشنامه های استاندارد سنجش کیفیت خواب پیترزبورگ (PSQI) و کیفیت زندگی ((SF-36 استفاده شد. از یک پروتکل تمرینی مناسب جهت مداخله مورد نظر به کار گرفته شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های شاپیرو-ویلک، پارامتریک تی وابسته و ناپارامتریک ویلکاکسون و برای محاسبه های آماری از نرم افزار spss استفاده شده است.

    یافته ها

    پس از انجام تمرین هوازی میانگین نمره کیفیت خواب از 1/8 به 6 کاهش یافته یعنی 26 درصد بهبود در کیفیت خواب و میانگین نمره کیفیت زندگی از 63/78 به 73/81 افزایش یافته یعنی4 درصد پیشرفت در کیفیت زندگی مشاهده شد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مداخله مورد نظر تاثیر معنی داری بر متغیرهای مورد مطالعه دارد و فعالیت های ورزشی باعث بهبود سطح کیفیت خواب و کیفیت زندگی سالمندان می شود.

    کلیدواژگان: تمرینات هوازی، سالمندان، اختلالات خواب، کیفیت زندگی
  • پروانه بهمنی مکوندزاده، امین کرایی*، سیده زهرا علوی، سید اسماعیل هاشمی صفحات 671-685
    زمینه و هدف

     با توجه به اینکه خانواده مهم ترین نهاد اجتماعی می باشد متغییرهای زیادی ممکن است در روابط زناشویی و کیفیت آن تاثیر گذار باشند. شناخت این عوامل در بهبود و ارتقا سطح کیفی این نهاد می توانند اثر گذار باشند هدف از پژوهش حاضر آزمون مدل اثرات مستقیم و غیرمستقیم کارکرد خانواده مبدا و ادراک ازدواج والدین بر افسردگی و کیفیت زناشویی زنان با توجه به نقش میانجی بلوغ عاطفی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک پژوهش همبستگی از نوع تحلیل مسیر است.  جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی زنان متاهل دارای مدرک تحصیلی دیپلم و مدرک بالاتر شهر اهواز در سال 1400 می باشد که از این جامعه آماری تعداد 340 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از مقیاس کیفیت رابطه زناشویی نورتون (MRQS)، پرسش نامه فرم کوتاه افسردگی بک (BDI-13)، مقیاس خانواده اصلی هاوشتات و همکاران (FOS)، پرسش نامه ادراک ازدواج والدین الدر و همکاران (PPMQ) و مقیاس بلوغ عاطفی سینگ و بهارگاوا  (EMS) استفاده شد. در پژوهش حاضر ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت و جهت آزمون روابط غیرمستقیم از روش بوت استراب نرم افزار (AMOS-24)  استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که هر دو  مسیر غیرمستقیم اثر کارکرد خانواده مبدا بر افسردگی و کیفیت زناشویی از طریق بلوغ عاطفی در سطح معناداری کمتر  از 05/0 مورد تایید قرار گرفت. اما دو مسیر غیر مستقیم اثر ادراک ازدواج والدین بر افسردگی و کیفیت زناشویی از طریق بلوغ عاطفی در سطح معنی داری بزرگتر از  05/0 بود بنابراین مورد تایید نمی باشند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد مسیرهای مستقیم کارکرد خانواده ی مبدا به بلوغ عاطفی، کارکرد خانواده مبدا و افسردگی، کارکرد خانواده مبدا به کیفیت زناشویی، بلوغ عاطفی و افسردگی، بلوغ عاطفی به کیفیت زناشویی و ادراک ازدواج والدین به کیفیت زناشویی از لحاظ آماری معنی دار می باشد بنابراین توجه متخصصان خانواده درمانی و زوج درمانی به متغییرهای پیش بین و تاثیر آنها در  بهبود روابط  زناشویی و نهاد خانواده امری ضروریست.

    کلیدواژگان: افسردگی، کیفیت زناشویی، کارکرد خانواده مبدا، ادراک ازدواج والدین، بلوغ عاطفی
  • ابوالفضل رحمانی بادی، داود تقوایی*، ذبیح پیرانی صفحات 686-695
    زمینه و هدف

    دانش آموزان دارای خودتنظیمی تحصیلی یادگیرندگانی سخت کوش و مبتکر هستند و در برخورد با مسایل و مشکلات به سادگی دست از تلاش برنمی دارند، آنان یادگیری را فرایندی فعال قلمداد می کنند که در جریان آن می بایست مقداری از مسیولیت آن را بپذیرند و در صورت مواجهه با مشکلات می کوشند بفهمند برای حل آن به چه چیزی نیاز دارند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تدوین مدل خودتنظیمی یادگیری بر اساس هوش موفق و سازگاری هیجانی با نقش واسطه ای بهزیستی روانشناختی می باشد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش حاضر دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه دوم تهران بودند که 456 نفر از آنها به صورت خوشه ای چند مرحله ای انتخاب گردید و از آنها خواسته شد که پرسشنامه های خودتنظیمی یادگیری(SRQ-A)؛ پرسشنامه هوش موفق، پرسشنامه بهزیستی روانشناختی و مقیاس سازگاری هیجانی(EAM) را تکمیل نمایند. نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار AMOS و روش تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که سازگاری هیجانی و هوش موفق با میانجیگری بهزیستی روانشناختی به صورت مثبت و معنی دار (01/0>p) خودتنظیمی یادگیری را پیش بینی می نمایند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان مطرح کرد که هر چقدر هوش موفق و سازگاری هیجانی بالاتر باشد به صورت مستقیم و میانجیگری بهزیستی روانشناختی روی ارتقاء خودتنظیمی یادگیری اثر مثبت و معنی داری دارندبه همین خاطر والدین و مسیولین آموزشی جهت تقویت خودتنظیمی تحصیلی باید محیط های غنی برای تقویت این سه مولفه فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، هوش موفق، سازگاری هیجانی، خودتنظیمی یادگیری
  • مریم تات، حسن رضایی جمالویی*، مصطفی خانزاده، مجتبی انصاری شهیدی، مهدی طاهری صفحات 696-706
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر جهت بررسی مدل ساختاری اطلاعاتی-انگیزشی-رفتاری بر اساس نقش تعدیلگر تکانشگری در بین زنان با شاخص توده بدنی بالای 25 انجام شد.

    مواد و روش

    پژوهش حاضر مقطعی-همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز رژیم درمانی، خانه سلامت و باشگاه ورزشی در سال 1399-1400شهر اصفهان بود که از میان آنان تعداد 444 نفر با روش نمونه   گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته اطلاعاتی-انگیزشی-رفتاری و پرسشنامه تکانشگری پاتون و همکاران (1959) استفاده شد. از نرم افزار آموس (24V-) برای تحلیل داده   ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از نقش تعدیلگر تکانشگری در مدل مذکور بود (46/3=X2/df، 981/0=GFI، 977/0=CFI، 08/0RMSEA= ،073/0SRMR=، 970/0NFI=، 928/0= TLIو 924/0=AGFI). در سه گروه تکانشگری پایین، متوسط و بالا، رفتار سلامت تحت تاثیر اطلاعات بود. در گروه تکانشگری متوسط، رفتار سلامت تحت تاثیر انگیزش بود. در سه گروه تکانشگری پایین، متوسط و بالا، رفتار سلامت تحت تاثیر مهارت های رفتاری بود. در افراد با تکانشگری پایین و بالا،  اطلاعات تاثیر غیرمستقیم معناداری بر رفتار سلامت به واسطه مهارت رفتاری داشت. در افراد با تکانشگری بالا، انگیزش تاثیر غیرمستقیم معناداری بر رفتار سلامت به واسطه مهارت رفتاری داشت.

    نتیجه گیری

    کاربرد سازه های مذکور مثل اطلاعات، انگیزش، مهارت رفتاری و توجه به سطوح تکانشگری می تواند در پیشگیری از چاقی و حتی طراحی درمان ها و رژیم های غذایی مناسب به محققان و درمانگران این حوزه کمک نماید.

    کلیدواژگان: مدل اطلاعات-انگیزش-مهارت رفتاری، تکانشگری، چاقی، اضافه وزن، شاخص توده بدنی، زنان
  • مژگان نواب دانشمند، طیبه شریفی*، شهرام مشهدی زاده، رضا احمدی صفحات 707-717
    زمینه و هدف

    شیوع ویروس کووید-19 و بروز پیک های متعدد در کشور به مرور پرستاران را با آسیب های روانی و هیجانی مواجه ساخته است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی مثبت نگر بر تاب آوری روانی پرستاران زن با علایم اضطراب انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل پرستاران زن با علایم اضطراب شهر اصفهان در سه ماهه زمستان سال 1399 بود. در این پژوهش تعداد 40 پرستاران زن با علایم اضطراب با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 20 پرستار). گروه آزمایش روان درمانی مثبت نگر را طی یک ماه در 8 جلسه 75 دقیقه ای به صورت آنلاین دریافت نمودند. پس از شروع مداخله در گروه آزمایش 4 نفر و در گروه گواه 3 نفر ریزش داشتند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب (بک و همکاران، 1998) و پرسشنامه تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرنی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که روان درمانی مثبت نگر بر اضطراب و تاب آوری پرستاران زن با علایم اضطراب تاثیر معنادار داشته (001/0>p) و توانسته منجر به کاهش اضطراب و افزایش تاب آوری پرستاران شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که روان درمانی مثبت نگر با بهره گیری از فنونی همانند چشم انداز مثبت به زندگی و آموزش خوش بینی و امید به آینده می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش اضطراب و افزایش تاب آوری پرستاران زن با علایم اضطراب مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اضطراب، تاب آوری، پرستار، روان درمانی مثبت نگر
  • ماندانا عجمی، ایلناز سجادیان*، بابک تمیزی فر صفحات 718-730
    زمینه و هدف

    بیماری التهابی روده ویژگی های بالینی و مداخلات درمانی را به همراه دارد که می تواند تاثیر زیادی بر عملکرد روانی و روابط شخصی بیماران داشته باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی یوگا و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر عواطف منفی، و مثبت و تنظیم شناختی هیجان در افراد مبتلا به بیماری التهاب روده بود.

    مواد و روش‌ها

    طرح پژوهش حاضر از نوع مطالعه‌ی نیمه تجربی با طرح پیش آزمون –پس آزمون با گروه کنترل و بود. جامعه آماری این پژوهش شامل بیماران التهابی روده شهر اصفهان بود. نمونه مورد مطالعه شامل 30 بیمار مبتلا به بیماری التهابی روده بود که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند.. شرکت کننده ها در مرحله پیش از مداخله و پس از مداخله به پرسشنامه های عاطفه مثبت و منفی واتسون و همکاران (1988) و تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی همکاران (2002) پاسخ دادند. گروه آزمایش تحت درمان یوگا و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در 8 جلسه 90 دقیقه ای قرارگرفتند درحالی که گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری و با استفاده از نرم افزار 23SPSS- تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    نتایج مقایسه گروه آزمایش با گروه کنترل نشان داد که عواطف منفی و مثبت و تنظیم شناختی هیجان نسبت به گروه کنترل تفاوت معناداری داشته است. به عبارت دیگر، یوگا و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر عواطف منفی و مثبت تاثیر معناداری داشته است (05/0>p). همچنین در متغیر تنظیم شناختی هیجان به جز ابعاد پذیرش و سرزنش دیگران افراد مبتلا به بیماری التهاب روده تاثیر معناداری داشته است(05/0>p).

    نتیجه‌گیری

    به طور کلی نتایج حاکی از تاثیر یوگا و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر عواطف منفی و مثبت و تنظیم شناختی هیجان افراد مبتلا به بیماری التهاب روده بود و می توان از آن به عنوان یک مداخله مهم و کلیدی کنار درمان های دارویی در بیماران التهاب روده استفاده شود. همچنین، نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده روانشناسان سلامت قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، یوگا، عواطف منفی، عواطف مثبت، تنظیم شناختی هیجان، بیماری التهاب روده
  • مجتبی پهلوساری*، ذبیح پیرانی، داود تقوایی صفحات 731-738
    زمینه و هدف

    بررسی های انجام گرفته نشان داده است که اضطراب تحصیلی تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه اضطراب تحصیلی با کارکردهای اجرایی و درگیری تحصیلی می باشد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر از توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش حاضر دانش آموزان مقطع دبیرستان شهر همدان می باشد که با استفاده از روش خوشه ای چند مرحله ای و استفاده از جدول کوکران 400 نفر از آنها انتخاب شدند. ابزارهای تحقیق شامل  پرسشنامه مقیاس اضطراب اهواز، پرسشنامه مقیاس درگیری تحصیلی پینتروچ و پرسشنامه کارکردهای اجرایی کولیچ  بود.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که بین اضطراب تحصیلی با نقص در کارکردهای اجرایی رابطه مثبت و معنی دار و بین اضطراب تحصیلی با درگیری تحصیلی رابطه منفی معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که کارکردهای اجرایی و درگیری تحصیلی می تواند در جهت پیش بینی اضطراب تحصیلی مفید باشد. در این راستا جهت بالا بردن اعتبار بیرونی تحقیق پیشنهاد می گردد تحقیقات بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اضطراب تحصیلی، کارکردهای اجرایی، درگیری تحصیلی
  • مژگان شکراللهی، سید اسماعیل هاشمی*، مهناز مهرابی زاده هنرمند، یدالله زرگر، عبدالزهرا نعامی صفحات 739-752
    زمینه و هدف

    درد مزمن از رایج ترین و پر هزینه ترین مشکلات طبی است که زندگی بیماران را در تمامی ابعاد زیستی، اجتماعی، حرفه ای و تحصیلی متاثر می سازد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار و درمان شناختی تحلیلی بر حساسیت اضطرابی، فاجعه آمیز کردن درد، اجتناب تجربی و تنظیم شناختی هیجان در بیماران مبتلا به درد مزمن با ناگویی هیجانی انجام شد.

    مواد وروش ها

    این پژوهش مطالعه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، همراه با گروه کنترل بود. از بین بیماران مبتلا به درد مزمن در شهراصفهان، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه و طی 2 مرحله تعداد 36 بیمار که نمره بالایی در پرسش نامه ناگویی هیجانی کسب کرده بودند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل گمارده شدند (هر گروه 12= n). اعضای گروه آزمایش اول درمان گروهی آنلاین هیجان مدار و اعضای گروه آزمایش دوم  درمان گروهی آنلاین شناختی تحلیلی دریافت کردند. در این مدت گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزار مورد استفاده پژوهش پرسش نامه تنظیم هیجان گارنفسکی (2001)، مقیاس فاجعه آمیز کردن درد سالیوان (1995)، پرسش نامه حساسیت اضطرابی تیلور وکاکس (1998)، پرسش نامه پذیرش و عمل II (2011) که در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل شد. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    هر دو روش درمان در بهبود متغیرهای حساسیت اضطرابی، فاجعه آمیز کردن درد، اجتناب تجربی و تنظیم شناختی مثبت هیجان تاثیر معنی داری داشته اند (05/ 0>p)، اما در تنظیم شناختی منفی هیجان، درمان شناختی تحلیلی اثر معنی داری نداشته است (05/ 0p>). درمان هیجان مدار، در بهبود متغیرهای فاجعه آمیز درد، اجتناب تجربی وتنظیم شناختی منفی هیجان موثرتر از درمان شناختی تحلیلی بوده است (05/ 0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثرگذاری درمان هیجان مدار و درمان شناختی تحلیلی در متغیرهای پژوهش میتوان از این دو روش درمان برای بهبود بیماران مبتلا به درد  مزمن با ناگویی هیجانی سود جست.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: درد مزمن، ناگویی هیجانی، درمان هیجان مدار، درمان شناختی - تحلیلی
|
  • Masoomeh Namjoo Aboosaeidi, Mahin Askari*, Emad Yosefi Pages 563-574
    Aim and Background

    Today, substance use disorders and their serious consequences are associated with many serious medical and psychiatric problems. In this regard, the present study was conducted to compare the effectiveness of positivist psychotherapy and reality therapy on cognitive disorder and relapse anxiety in addicted patients.

    Methods and Materials

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design and control group. The study population included all addicts undergoing treatment referred to specialized clinics for substance abuse treatment in Kerman in 2020. Among them, 45 (24 males and 21 females) were selected by the purposive sampling method and randomly assigned to three groups: 15 in the first experiment, 15 in the second experiment, and 15 in the control group. The first experimental group received a positivist psychotherapy intervention and the second experimental group received William Glasser reality therapy - each treatment - in 8 sessions of 90 minutes (2 sessions per week) as a group; The control group was placed on a waiting list for two months to receive the most effective intervention. In order to collect data, Mason et al.'s (1994) Cognitive Disorder and Anxiety Return Questionnaire was used to collect data. Fisher's analysis of covariance and post hoc tests were used to analyze the data.

    Findings

    Findings showed that both positivist psychotherapy and reality therapy are effective in reducing cognitive disturbance and relapse anxiety in addicts; However, there was a significant difference between the effectiveness of these two treatments on reducing cognitive disturbance and relapse anxiety (P<0.001).

    Conclusions

    Based on the findings of the study, it can be concluded that positivist psychotherapy is more effective than reality therapy on cognitive disturbance and return anxiety to the addicts under treatment. Tarab returned to the addicts under treatment.

    Keywords: Positive Psychotherapy, Reality Therapy, Cognitive Disorder, Anxiety, Addiction
  • Zeinab Imanikia, Firouzeh Zangeneh Motlagh*, Mohamadreza Bayat Pages 575-589
    Aim and Background

    Research has shown that a significant proportion of couples seeking treatment for their marital disorders experience problems in regulating their emotions in the context of their own cognitive perspective or that of their spouse; Therefore, the main purpose of this study was to Comparison the effectiveness of the acceptance and commitment-based education approach and the emotion-based cognitive therapy approach on the level of self-understanding, spouse-understanding perspective in conflicting couples referring to public welfare counseling centers in Hamadan.

    Methods and Materials

    In this study, a one-case experimental design of clinical trial was used. The statistical population included all couples with marital conflict in the summer of 1397, referred to the State Welfare Counseling Center in Hamadan. Using the available non-random sampling method, 45 conflicting couples (n = 90) were selected and formed the statistical sample of this study, which were replaced in two experimental groups and a control group. To collect data, Graz and Roemer (2004) self-understanding perspective scale, Christensen and Salavi's wife's conceptual perspective questionnaire (1984) were used. Clinical significance method was used to analyze the data.

    Findings

    The analysis of the findings shows that the most effective approach based on acceptance and commitment to increase their cognitive perspective is the restoration of cognitive perspective in comparison with emotion-oriented cognitive therapy. Also, a significant difference was observed between the effectiveness of the approach based on acceptance and commitment and emotion-based cognitive therapy on the understanding of the spouse in conflicting couples in Hamadan.

    Conclusions

    According to the findings of this study, the effectiveness of the approach of education based on acceptance and commitment on the level of their cognitive perspective, the cognitive perspective of the spouse in conflicting couples is more than the emotion-based cognitive therapy approach.

    Keywords: Acceptance, Commitment Education, Emotion-Based Cognitive Therapy, Couple Conflict
  • Fatemeh Dinarvand*, Saeed Bakhtiarpour, Alireza Heydarei Pages 590-600
    Aim and Background

    Recent research has shown the prevalence of the Covid-19 epidemic in this regard The purpose of this study was to compare the effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy (CBT) and Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on reduction anxiety symptoms in patients with Generalized anxiety disorder in Dezful during the outbreak of Covid-19.

    Methods and Materials

    The research was a pilot study with a pretest-post-test-follow-up with control group. The statistical population of this study was the All patients with generalized anxiety disorder referring to Dezful counseling centers 30 people were selected through targeted sampling and randomly assigned to two groups of experimental and control group. In all three groups, patients' anxiety disorder was assessed through the questionnaire of General Anxiety (GAD-7). The first group received cognitive-behavioral therapy in 8 sessions 60 minutes, and the second group in 8 sessions 60 minutes acceptance and commitment therapy, but the third group did not receive training. Then, the anxiety test was re-evaluated in all three groups. Given that the assumptions of covariance analysis were not met data were analyzed using one-way variance analysis and SPSS software.

    Findings

    The findings of the study showed that cognitive-behavioral therapy and acceptance and commitment therapy could reduce the symptoms of anxiety in comparison with the control group (p <0.001) However, the difference between the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and acceptance and commitment therapy on reduce the symptoms of anxiety was not significant (p> 0.05).

    Conclusions

    It seems that both therapeutic approaches can be effective in treating the symptoms of generalized anxiety disorder.

    Keywords: Cognitive-Behavioral Therapy, Acceptance, Commitment Based Therapy, Generalized Anxiety Disorder, Covid-19
  • Morad Babakhani, Mehdi Namazizadeh*, Seyed Kazem Mousavi Sadati, Afkham Daneshfar Pages 601-609
    Aim and Background

    Research in developmental psychology shows that the experience of exercise and play in childhood can have a significant and lasting impact on social development and psychological health. Therfore, the present study was conducted To evaluate the effectiveness of dynamic playground games on social development and perceived physical competence in boys aged 8 to 12 years.

    Methods and Materials

    The research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design. The statistical population of the present study consisted of all 8- to 12-year-old male students in Kermanshah in the academic year 2019-2020, from which 30 students were selected by convenience sampling and randomly divided into two groups of 15 experimental and Witnesses were present. The experimental group participated in dynamic yard games for 8 weeks. In the end, post-test was taken from both groups. Data were collected using the Vineland Social Development Scale (1953) and the Marsh somatic self-descriptive questionnaire (1998) and analyzed using analysis of covariance at the significant level of p <0.05.

    Findings

    Findings showed that playground games have a positive and significant effect on social development and perceived physical competence of children (P<0.001).

    Conclusions

    It seems that playground games can positively increase social development and perceived physical competence in children. Therefore, these games can be used to improve social status and perceived physical competence, which play an effective role in children's mental health.

    Keywords: Physical Activity, Playground, Social Development, Perceived Physical Competence
  • Fereshteh Mobashery, Gholam Reza Sanagouye-Moharer*, Mahmud Shirazi Pages 610-619
    Aim and Background

    Due to the cultural context of society, women suffer more than men after divorce. The aim of this study was to investigate the effectiveness of Ellis emotional emotional therapy on psychological well-being, resilience of women on the verge of divorce in Zahedan.

    Methods and Materials

    The statistical population of the study is all women who refer to the court of Zahedan for divorce. The statistical sample of the study was 30 people who were selected by convenience sampling and randomly divided into two groups of 15 experimental and control. The research instruments were Reef (1989), Connor and Davidson (2003) Psychological Welfare Questionnaire. From Kolmogorov-Smirnov, Mbox, Levin tests, multivariate analysis of covariance was performed using SPSS software version 25.

    Findings

    The results showed that Ellis emotionally rational therapy focuses on the components of psychological well-being (self-acceptance, positive relationships with others, autonomy, environmental control, purposeful life and personal growth) and resilience (spirituality in individuals, control, tolerance of negative emotions, trust in Personal instincts (competence) has been the most influential on the individual competence and self-acceptance components.

    Conclusions

    It seems that Ellis emotionally rational treatment affects all components of psychological well-being and resilience of women in the divorce province of Zahedan.

    Keywords: Divorce, Psychological Well-Being, Resilience, Ellis Emotionally Rational Therapy
  • Alireza Fazeli Mehrabadi, Hadi Bahrami Ehsan*, Javad Hatami, Seyed Hasan Adeli, Ali Bayat Pages 620-632
    Aim and Background

    Covid-19 as a stressor causes several psychological disorders and physical problems around the world, but some people experience post-traumatic growth despite these problems. The aim of this study was to explain post-traumatic growth coping styles based on the experiences of patients with Covid-19.

    Methods and Materials

    Qualitative research design was done by thematic analysis method. Twenty-five participants were selected using purposive sampling and interviewed using semi-structured and in-depth interviews. Purposeful sampling was used to achieve data saturation. Data were analyzed according to the step-by-step process of Brown and Clark content analysis using MAXQDA software.

    Findings

    Data analysis resulted in 96 primary codes, 31 basic themes, and 13 organizing themes. The most important coping styles of patients growing from Corona were: deep thinking style, prayer style, trusting style, hopeful style, modeling style, normalization style, acceptance style, Problem solving style, Meaningful style, Conscious procrastination style, Emotional outburst style, Humorous style, and Supportive style. Finally, the validity and reliability of the identified styles were confirmed using Lincoln and Gaba methods along with four indicators of credibility, conformability, dependability and transformability.

    Conclusions

    grown individuals have a wide range of coping styles that they use to cope with the stress of Covid-19 disease. The results of this study can significantly help to design the scale of assessment, educational and therapeutic interventions of coping styles that facilitate post-traumatic growth in Covid-19 patients.

    Keywords: Post-traumatic Growth, Coping Styles, Covid-19, Qualitative Method
  • Fatemeh Soleymani Namaghi, Hasan Abdollahzadeh*, Javanshir Asadi Pages 633-646
    Aim and Background

    Cancer is considered to be one of the most important health and therapy issues in the world and in our country, especially among men, and is usually associated with significant clinical and psychological discomfort in the optimal use of coping strategies. The aim of this study was thus to analyze the structural model of spiritual health based on health anxiety, positive meta-emotion, pain self-efficacy mediated by the source of internal health control in men with cancer.

    Methods and Materials

    The research method is descriptive-correlational type of structural equation modeling. The statistical population consisted of men aged 45 to 65 years old with gastrointestinal cancers living in Golestan province in 1400. The sample size was estimated to be 230 people using Krejcie Morgan table. The convenience sampling method was used. The instruments of this research were in the form of questionnaires including health anxiety by Salkowski and Warwick (2002), metacognition and meta-emotion by Biro Montea (2010), pain self-efficacy by Nicholas (1980), spiritual health by Delman and Free (2004), source of health control by Wallston et al. 1978). To analyze the data, structural equation modeling technique was used in the LISREL8.71 software.

    Findings

    The results showed that health anxiety had a significant negative effect, and positive meta-emotion and self-efficacy had a significant positive effect on spiritual health (P <0.001). The source of internal health control mediated the effect of pain self-efficacy on spiritual health in a significant positive way (P <0.01). The source of internal health control has a negative effect on health anxiety and a significant positive effect on positive meta-emotion and pain self-efficacy (P <0.005).

    Conclusions

    The results of the present study support the hypothesis that health anxiety, positive meta-emotion, and pain self-efficacy are related to spiritual health and can affect spiritual health through the mediation of health control source.

    Keywords: Spiritual health, health anxiety, positive meta-emotion, pain self-efficacy, source of health control
  • Ali Nik Bakht, Ali Nik Bakht*, Eghbal Zarei Pages 647-661
    Aim and Background

    The prevalence of coronavirus, the unknown and cognitive ambiguities of this virus and the resulting mortality rate, cause high anxiety in individual. The aim of this study was to provide a model of coronary anxiety based on locus of control, emotion regulation strategies, perceived social support and disease anxiety with emphasis on the mediating role of cognitive-behavioral avoidance in students.

    Methods and Materials

    The present study is of descriptive-correlation and structural equation modeling. The research population were Isfahan university students in the spring of 1400. From the population, according to Cochran's formula, 250 people were selected by available sampling and Rotter's Internal-External Locus of Control Scale (1966), Emotion Regulation Questionnaire (2004), Health Anxiety Questionnaire (2002), Perceived Social Support Questionnaire (1988), Avoidance Inventory (1994) and the Coronavirus Anxiety Scale (2019) were delivered to them virtually. Statistical analysis was performed by covariance-based structural equation modeling using Amos software.

    Findings

    The results showed that there is a direct relationship between the locus of control and disease anxiety with corona anxiety in students and these two variables explain 64% of the variance of corona anxiety in students (p<.05). also the results showed that cognitive-behavioral avoidance does not play a mediating role in these relationships.

    Conclusions

    Based on the results, it is necessary to take measures to reduce the locus of control and reduce disease anxiety in order to reduce corona anxiety in students.

    Keywords: Coronavirus Anxiety, locus of control, Emotion Regulation Strategies, Perceived Social Support, Disease Anxiety, Cognitive-Behavioral Avoidance
  • Siavash Khodaparast, Hassan Abdi*, Vahid Bakhshalipour, Mohammad Babaee Bigham Lahiji Pages 662-670
    Aim and Background

    Sleep is one of the important elements in circadian cycles that is associated with the restoration of physical and mental strength and has a great impact on quality of life. Sports activities are among the interfering factors in improving the quality of sleep and quality of life; Therefore, this study was conducted with the aim of the effect of aerobic exercise on improving the mental quality of sleep and quality of life of the elderly.

    Methods and Materials

    This is a quasi-experimental study and the subjects of this study were 40 elderly people in 1399. For data analysis, a researcher-made demographic questionnaire was used and the standard questionnaires for measuring Petersburg quality of sleep (PSQI) and quality of life (SF-36) were used. An appropriate training protocol was used for the intervention and data were analyzed. Shapiro-Wilk, dependent parametric t-test and non-parametric Wilcoxon tests were used and statistical calculations were used by SPSS software.

    Findings

    After aerobic exercise, the average score of sleep quality decreased from 8.1 to 6, ie 26% improvement in sleep quality and the average score of quality of life increased from 78.63 to 81.73, ie 4% improvement in quality of life was observed (p≤ 0.05).

    Conclusions

    It seems that the intervention has a significant effect on the studied variables and sports activities improve the level of sleep quality and quality of life of the elderly.

    Keywords: Aerobic exercise, Elderly, Sleep disorders, Quality of life
  • Parvaneh Bahmani Makvandzadeh, Amin Koraei*, Seyedeh Zahra Alavi, Seyed Esmail Hashemi Pages 671-685
    Background and Aim

    Given that the family is the most important social institution, many variables may affect maritalrelationships and its quality. Recognition of these factors can be effective in improving and improving the quality of this institution.

    Materials and Methods

    The present study is a correlational study of path analysis. The statistical population of the study includes all married women with diploma degree and higher degree Ahvaz in 2022. From this statistical population, 340 people were selected as a sample by available sampling method. In this study, to collect data from Norton Marital Relationship Quality Scale (MRQS), Beck Short Depression Inventory (BDI-13), Hovestedt et al.'s Family Scale (FOS), Alder et al.'s Perception of Parents' Marriage Questionnaire (PPMQ) and Singh and Bahargawa Emotional Maturity Scale (EMS) were used. In the present study, the proposed model was evaluated using the path analysis method and the bootstrap method (software (AMOS-24) was used to test indirect relationships.

    Results

    The findings of this study showed that both indirect pathways of the function of the family of Origen on depression and marital quality were confirmed through emotional maturity at a significance level of less than 0.05. But the two indirect paths of the effect of perception of parents' marriage on depression and marital quality through emotional maturity were significantly greater than 0.05, so they are not confirmed.

    Conclusion

    The results showed that the direct pathways of the family of origin to emotional maturity, the function of the family of origin and depression, the function of the family of origin to marital quality, emotional maturity and depression, emotional maturity to marital quality and perception of parents' Marriage to marital quality were statistically significant. Therefore, it is necessary for family therapy and couple therapy specialists to pay attention to predictor variables and their effect on improving marital relations and family institution.

    Keywords: Depression, Marital Quality, Function of Origin Family, Perception of Parents' Marriage, Emotional Maturity
  • Abolfazl Rahmani Badi, Davood Taghvaei*, Zabih Pirani Pages 686-695
    Aim and Background

    Students with academic self-regulation are hard-working and innovative learners and do not simply give up in dealing with issues and problems. They consider learning as an active process during which somehow take responsibility for it and, if faced with problems, try to figure out what they need to do to solve it. The aim of this study was to develop a self-regulatory model of learning based on successful intelligence and emotional adjustment with the mediating role of psychological well-being.

    Methods and Materials

    The research method was correlational and the statistical population of the present study was male and female high school students in Tehran. Four hundred and fifty-six of them were selected in a multi cluster sampling and were asked to complete the self-regulatory learning scale (SRQ-A), the Successful Intelligence Questionnaire, the Psychological Well-Being scale, and the Emotional Adjustment Scale (EAM). The obtained results were analyzed using AMOS software and path analysis method.

    Findings

    The results showed that emotional adjustment and successful intelligence mediated by psychological well-being predict positively and significantly (p <0.01) self-regulation of learning.

    Conclusions

    According to the results of the present study, it can be suggested that the higher the successful intelligence and emotional adjustment, the direct and mediated psychological well-being have a positive and significant effect on promoting learning self-regulation. Therefore, parents and educational authorities to strengthen academic self-regulation should provide rich environments to strengthen these three components.

    Keywords: Psychological well-being, successful intelligence, emotional adjustment, learning self-regulation
  • Maryam Tat, Hassan Rezayi Jamaloei*, Mostafa Khanzadeh, Mojtaba Ansari Shahidi, Mehdi Taheri Pages 696-706
    Aim & Background

    The present study was conducted to investigate the informational-motivational-behavioral structural model based on the role of impulsivity moderator among women with body mass index above 25.

    Methods & Materials

    The present study was a cross-sectional correlation of structural equations. The statistical population of the study was all women referring to diet centers, health centers and sports clubs in Isfahan in 2020-2021, from which 444 people were selected by multi-stage sampling method. A researcher-made information-motivational-behavioral questionnaire and Patton et al.'s (1959) impulsivity questionnaire were used to collect data. Amos software (24V-) was used for data analysis.

    Results

    The results showed the moderating role of impulsivity in the mentioned model (X2 / df = 3.46, GFI = 0.981, CFI = 0.977, RMSEA = 0.08, SRMR = 0.073, NFI = 0.970, TLI = 0.928 and AGFI= 0.924). In the three groups of low, medium and high impulsivity, health behavior was influenced by information. In the moderate impulsivity group, health behavior was influenced by motivation. In the three groups of low, medium and high impulsivity, health behavior was affected by behavioral skills. In individuals with low and high impulsivity, information had a significant indirect effect on health behavior through behavioral skills. In individuals with high impulsivity, motivation had a significant indirect effect on health behavior through behavioral skills.

    Conclusion

    The application of these structures such as information, motivation, behavioral skills and attention to levels of impulsivity can help researchers and therapists in the field to prevent obesity and even design appropriate treatments and good diets.

    Keywords: Information-Motivation-Behavioral Skills Model, Impulsivity, Obesity, Overweight, Body Mass Index (BMI), Women
  • Mozhgan Navvab Daneshmand, Tayyebeh Sharifi*, Shahram Mashhadizadeh, Reza Ahmadi Pages 707-717
    Aim and Background

    The outbreak of Covid-19 virus and the occurrence of multiple peaks in the country over time has caused nurses to suffer psychological and emotional damage. according to this the present study was conducted to investigate the efficacy of positive psychotherapy on the resilience of female nurses with anxiety symptoms.

    Methods and Materials

    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest and control group design and two-month follow-up stage. The statistical population of the present study included the female nurses with anxiety symptoms in the city of Isfahan in the winter quarter of 2020. 40 female nurses with anxiety symptoms were selected through purposive sampling method and were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 20 nurse). The experimental group received positive psychotherapy online in 8 sessions of 75 minutes per month. After the intervention, 4 nurse in the experimental group and 3 nurse in the control group had a fall. The applied questionnaires in this study included anxiety questionnaire (Beck et.al, 1998), and resilience scale (Conner, Davidson, 2003). The data from the study were analyzed through mixed ANOVA and Bonferroni post hoc test using SPSS statistical software version 23.

    Findings

    The results showed that the Positive psychotherapy has significant effect on the anxiety and resilience of female nurses with anxiety symptoms (p<0.001) and succeeded in the decrease anxiety and increase psychological empowerment and resilience in these nurses.

    Conclusions

    According to the findings of the present study it can be concluded that positive psychotherapy can be used as an efficient treatment to decrease anxiety and increase resilience of female nurses with anxiety symptoms through employing techniques such as a positive outlook on life and teaching optimism and hope for the future.

    Keywords: Anxiety, resilience, nurse, positive psychotherapy
  • Mandana Ajami, Ilnaz Sajjadian*, Babak Tamizifar Pages 718-730
    Background and Aim

    Inflammatory bowel disease has clinical features and therapeutic interventions that can greatly impact patients' psychological function and personal relationships. This study aimed to evaluate the effectiveness of yoga and mindfulness-based cognitive therapy on negative and positive emotions and cognitive emotion regulation in patients with inflammatory bowel disease.

    Materials and Methods

    The design of the present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study included inflammatory bowel patients in Isfahan. The study sample consisted of 30 patients with inflammatory bowel disease who were selected by purposive sampling and randomly assigned to experimental and control groups. Participants in the pre-intervention and post-intervention stages to the questionnaire فه Positive and Negative Emotions Watson et al. (1988) and Garnfsky et al. (2002) responded to the cognitive regulation of emotion. The experimental group underwent yoga-based cognitive therapy based on 8 sessions of 90 minutes, while the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using variable covariance analysis and 23PSPSS software.

    Results

    The results of comparing the experimental group with the control group showed that negative emotions and cognitive regulation of emotion were significantly different from the control group, Yoga and mindfulness-based cognitive therapy significantly affect negative and positive emotions (p <0.05). It also had a significant effect on the cognitive regulation of emotion, except for the dimensions of acceptance and blame of people with inflammatory bowel disease (p <0.05).

    Conclusion

    the results indicate the effect of yoga-based mindfulness cognitive therapy on negative emotions and positive emotions and cognitive emotion regulation in patients with inflammatory bowel disease and can be considered as an important and key intervention alongside drug therapies in patients. Inflammation of the intestine is used.

    Keywords: Yoga-based mindfulness cognitive therapy, Negative emotions, positive emotions, Cognitive emotion regulation, Inflammatory bowel disease
  • Mojtaba Pahlusari*, Zabih Pirani, Davood Taghvaei Pages 731-738
    Aim and Background

    Studies have shown that academic anxiety is affected by various factors, so the purpose of this study is to investigate the relationship between academic anxiety and executive functions and academic engagement.

    Methods and Materials

    The method of the present study was descriptive-correlational and the statistical population of the present study is high school students in Hamadan, which was selected using a multi-stage cluster method and Cochran's table of 400 people. Were. The research instruments included the Ahvaz Anxiety Scale Questionnaire, the Pintroch Academic Conflict Scale Questionnaire and the Kolich Executive Function Questionnaire.

    Findings

    The results showed that there is a positive and significant relationship between academic anxiety with deficits in executive functions and a significant negative relationship between academic anxiety and academic involvement.

    Conclusions

    It seems that executive functions and academic engagement can be useful in predicting academic anxiety. In this regard, in order to increase the external credibility of the research, it is suggested that more research be done.

    Keywords: Academic Anxiety, Executive Functions, Academic Conflict
  • Mojgan Shokrolahi, Seyed Esmaeil Hashemi*, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand, Yadollah Zargar, Abdolzahra Naaimi Pages 739-752
    Aim and Background

    Chronic pain is one of the most common and expensive medical problems.The aim of this study was to compare the effectiveness of emotion focused therapy and cognitive analytic therapy on anxiety sensitivity, pain catastrophizing, experiential avoidance and cognitive emotion regulation in patients with chronic pain and alexithymia.

    Methods and Materials

    This research was a experiential study with pre, post-test and follow-up with control group. Among patients suffering from chronic in Isfahan, using available and voluntary sampling method and in 2 stages, In two stages, 36 patients that had top point in alexithymia questionnaire were selected and then randomly appoint to two experimental groups and one control group (each group n=12). Members of first experimental group, received online emotion-focused group therapy and members of second experimental group received online cognitive-analytic group therapy. In this period control group didn’t received any intervention. Instruments were  Karnfeskesʼs Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2001), Solivanʼs Pain Catastrophizing Scale (1995), Taylor and Koksʼes Anxiety Sensitinty Inventort (1998), Acceptance and Action Questionaire (2011) that were completed in 3 stages of pre, post-rest and follow up. data were analyzed using repeated measure analysis.

    Findings

    Both of the therapeutic methods had a significant impact on the improvement of variables such as anxiety sensitivity, Pain catastrophizing, experiential avoidance and the positive aspect of Cognitive emotion regulation (P< 0.05). But, in the negative aspect of Cognitive emotion regulation, cognitive analytic therapy had no significant effect (P>0.05). Emotion focused therapy has been more effective than cognitive analytic therapy in improving Pain catastrophizing, experiential avoidance and the negative aspect of cognitive emotion regulation (P<0.05).

    Conclusions

    With respect to the effectiveness of these two therapeutic methods on the research variables, these two therapeutic methods can be sought so as to improve the conditions of the Patients with chronic pain and alexithymia.

    Keywords: Chronic pain, Alexithymia, Emotion focused therapy, Cognitive analytic therapy